11-11 Remembrance day

99 jaar geleden op het 11de uur van de 11de dag van de 11de maand van 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog. 4 jaar van bittere strijd kwam ten einde. 

Begonnen op 28 juli 1914 met de gedachte dat elke militair voor kerst weer thuis zou zijn, bleef men 4 jaar strijden. Met alleen al onder militairen rond de 35 miljoen slachtoffers (doden en gewonden). In totaal waren er 65 miljoen gemobiliseerde militairen. Duizenden gesneuvelden zijn nooit gevonden. Deze liggen nog onder de grond op de slagvelden of zijn compleet vernietigd bij een explosie. 

Van een "simpele en snelle" oorlog van militair tegen militair ging deze op veel plekken over in een loopgravenoorlog met daarbij ook miljoenen burgerslachtoffers. Ruim 765.000.000 granaten werden afgeschoten, waarvan men verwacht dat 10% blindgangers zijn en een zeer groot deel nog gevonden en geruimd moet worden. 

Vandaag herdenken veel landen het einde van deze oorlog.

Om 11 uur start een speciale herdenking onder de Menenpoort in Ieper. Sinds 1928 wordt hier elke avond om 20.00 uur de "Last Post" geblazen onder de gewelven van de poort, waarbij nog elke dag tientallen mensen aanwezig zijn.  Bij de herdenkingen op 11-11 zijn duizenden mensen aanwezig.

Een andere bekende herdenking zal echter morgen plaatsvinden. Remembrance Sunday. Dit in London. 

Live te volgen via o.a. de BBC zullen hoogwaardigheden uit de Commonwealth en vertegenwoordigers van strijdkrachten samen met vertegenwoordigers van organisaties kransen leggen bij de Cenotaph. Gevolgd door een defilé van betrokken organisaties, verenigingen en familieleden.

Rond deze dagen is de poppy overal te zien in het publieke leven rond het voormalige front en in de landen van het Gemenebest. Het bloemetje dat weelderig groeide in het niemandsland tussen de loopgraven groeide uit tot het symbool van de herdenkingen. 

Laurence Binyon schreef in september 1914 het gedicht "For the Fallen" als eerbetoon aan de gewonden en gesneuvelden, waarvan onderstaand deel het meest bekend is.

"They shall grow not old, as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning,
We will remember them."

Wil je meer weten over de Eerste Wereldoorlog? Kijk dan eens in Cultuur&Historie op het forum.