Oranje boekt plichtmatige zege in Schotland

Het Nederlands elftal heeft door een doelpunt van Memphis Depay een zege geboekt op Schotland. Het team van Dick Advocaat maakte in Aberdeen weinig indruk.

In de openingsfase kwam het meeste gevaar van de kant van de Schotten. Onder meer Matt Phillips dook een paar keer op voor het doel van Jasper Cillessen. Het Nederlands elftal probeerde daarna ook wel aan te zetten, maar het duurde meer dan een halfuur voordat het eerste schot op doel kon worden genoteerd. Memphis Depay produceerde niet meer dan een slap rollertje.

Nadat Cillessen naar de hoek moest bij een fraai afstandsschot van Kieran Tierney, kwam Oranje toch op voorsprong. Vanuit een mooie aanval via Georginio Wijnaldum en Ryan Babel kon Depay van dichtbij uiteindelijk het laatste zetje geven: 0-1. De speler van Olympique Lyon maakte daarmee zijn vierde goal in de laatste zeven interlands.

Schotland kwam vervolgens fel uit de startblokken voor de tweede helft. De thuisploeg creëerde wat mogelijkheden, onder meer via John McGinn. Zijn schot verdween maar net naast het Nederlandse doel. Even later ging Cillessen niet goed om met een terugspeelbal van Virgil van Dijk, maar het liep uiteindelijk net goed af.

De keeper van Barcelona moest daarna ook ingrijpen bij een kans voor Callum McGregor en invaller Ryan Fraser. Oranje zette daar na de pauze vrijwel niks tegen over, maar het wist wel de overwinning over de streep te trekken.

De achten met elkaar in duel. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
De achten met elkaar in duel. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)