Haags raadslid niet vervolgd om antisemitische Facebookpost

Het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani wordt niet vervolgd voor een bericht dat hij in mei op Facebook had geplaatst over Israëlische kinderen. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem in een andere zaak wel voor belediging van een vrouw. Op Facebook Messenger noemde hij de Utrechtse een "blonde teef" en een "achterlijk dom wijf".

Khoulani is vertegenwoordiger van de lokale islamitische Partij van de Eenheid. Toen de SGP-fractie in de Tweede Kamer in mei bezoek kreeg van Israëlische scholieren, schreef Khoulani: "Zionistische terroristen in wording gewoon keurig op bezoek bij de SGP. Dit zijn de toekomstige kindermoordenaars en bezetters." De jongerenafdeling van de SGP deed vervolgens aangifte tegen Khoulani om antisemitisme.

Volgens het Openbaar Ministerie is het echter niet discriminerend. Zionist zijn is namelijk geen "onveranderlijk kenmerk", zoals ras, afkomst of huidskleur. Het zou wel strafbaar zijn geweest als Khoulani had gesproken over de Joodse achtergrond van de scholieren. Bovendien hadden de scholieren zelf niet geklaagd over het bericht. Zonder zo'n klacht kan iemand niet worden vervolgd voor smaad, laster of belediging.

Onbevredigend
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, die de Israëlische jongeren ontving, noemt de beslissing van het OM onbevredigend. "De uitlatingen van Khoulani zijn verwerpelijk en ver over de schreef", aldus Van der Staaij.

Een vrouw uit Utrecht reageerde op Facebook op de uitspraak van Khoulani. Hij stuurde via de chatapp Messenger vervolgens een ingesproken boodschap, waarin hij haar de huid vol schold. Zij deed daarom aangifte.

Khoulani kreeg in 2014 kritiek nadat hij op zijn Facebookpagina had geschreven: "Leve ISIS en in shaa Allah op naar Baghdad om dat schorem aldaar aan te pakken."

Haags raadslid niet vervolgd om Facebookpost
Haags raadslid niet vervolgd om Facebookpost (Foto: ANP)