'Deel je naaktfoto's met Facebook om verspreiding te voorkomen'

Facebook heeft een opmerkelijke manier bedacht om de zogenaamde wraakporno tegen te gaan. Als je niet wilt dat gevoelige kiekjes door bijvoorbeeld een boze ex verspreid worden, kun je de betreffende foto via Facebook Messenger naar jezelf sturen. 

Facebook maakt dan een digitale 'vingerafdruk' van de foto - een reeks willekeurige getallen en cijfers - die niet terug om te draaien is naar de foto zelf. Als iemand dan die foto op Facebook of Instagram (onderdeel van Facebook) probeert te zetten, lukt dat als het goed is niet. Het verspreiden ervan wordt op die manier geblokkeerd.

Het bedrijf laat wel weten dat opgestuurde afbeeldingen uiteraard niet opgeslagen worden. Vooralsnog loopt de proef met dit nieuwe systeem in de VS, Groot-Brittannië, Canada en Australië, of het ook naar Nederland komt is nog niet bekend.

Natuurlijk begrijpen we dat niet iedereen Facebook vertrouwt. Voor hen hebben we een alternatief: FOK! is wat kleinschaliger dan een miljardenbedrijf als Facebook en dus kunnen foto's die men absoluut niet verspreid wil hebben ook naar ons opgestuurd worden. Dit geldt helaas wel alleen voor vrouwen, voor mannelijke foto's werkt het algoritme nog niet. Deze service is gratis.