Transgender gewichthefster medaillekandidate op WK

Op het wereldkampioenschap gewichtheffen, dat eind november in het Amerikaanse Anaheim van start gaat, wordt mogelijk geschiedenis geschreven. Op de startlijst voor de zwaarste categorie bij de vrouwen, boven 90kg, zien we namelijk ene Laurel Hubbard.

Bij oplettende lezers gaat dan wellicht een belletje rinkelen, bij uw redacteur in elk geval wel: Hubbard kwam in maart van dit jaar namelijk in het nieuws, toen ze een internationale wedstrijd in Australië met overmacht won. Dat was op zich niet bijzonder, ware het niet dat Hubbard is geboren als Gavin Hubbard, iemand van het mannelijk geslacht.

Het zorgde destijds voor de nodige discussie. Concurrenten zeiden dat het oneerlijk was, teamgenotes steunden Hubbard. Een van hen, olympiër Tracey Lambrechs, ging wel een gewichtsklasse omlaag, omdat ze in de klasse boven 90kg naar eigen zeggen geen enkele kans had tegen haar nieuwe teamgenote.

Als eerste transgender winnares van een internationale gewichthefwedstrijd kreeg Hubbard de nodige aandacht, maar toch, het was slechts een wedstrijd met vooral Australische en Nieuw-Zeelandse deelneemsters. Binnen enkele weken verschijnt ze echter aan de start op het WK, waar ze het opneemt tegen de besten in de wereld - ongeveer dan, de allerbesten in de wereld mogen niet meedoen (China, Rusland) of komen niet opdagen (Noord-Korea).

In de twee onderdelen van het gewichtheffen, trekken en stoten, zorgde Hubbard dit jaar al twee keer voor een totaalgewicht van 273kg. Voor het WK heeft ze 280kg opgegeven als inschrijfgewicht, het minimumgewicht dat deelnemers moeten tillen. De Thaise Chitchanok Pulsabsakul heeft hetzelfde inschrijfgewicht en alleen de Egyptische Shaimaa Khalaf heeft met 285kg een hoger inschrijfgewicht. 

Als we naar de resultaten van de laatste jaren kijken lijkt Pulsabsakul de grote topfavoriete, zij tilde immers met enige regelmaat meer dan 290kg bij elkaar, iets wat de rest nooit is gelukt. De Amerikaanse Sarah Robles lijkt de favoriete voor zilver, maar daarachter lijken slechts drie of vier vrouwen, waaronder Khalaf en Hubbard, serieuze kans te maken op het brons.

De wedstrijd in de klasse boven 90kg bij de vrouwen staat op het programma op 5 december, de slotdag van het WK.