Blizzcon - de winnaars van de eSports-toernooien

Naast de grote aankondigingen werden ook de eindtoernooien voor veel Blizzard-games die een eSports-scene hebben afgewerkt tijdens Blizzcon. In dit bericht vind je een verslag van alle finales en winnaars.

World of Warcraft

Het werd niet Method: Triforce zoals velen hadden gewacht, maar de titel van wereldkampioen World of Warcraft arena blijft toch in Europese handen: ABC wist zich tot wereldkampioen te kronen waarbij ze met Panda Global afrekenden met maar liefst 4-0. 

De sleutel tot succes voor ABC is vrijwel zeker te wijten aan hun voorkeur voor specs: waarbij veel teams vertrouwden op de 'sterke' specs zoals arms warrior en frost death knight kwam ABC aanzetten met de onorthodoxe keuze voor arcane mage. Verder was ABC het team bij verre het team met de meeste flexibiliteit: er werd naast arcane mage ook gebruik gemaakt van assassination en subtlety rogue, marksmanship hunter, discipline priest en fire mage. 

Panda Global had vrijwel niks in te brengen tegen het dominante spel van ABC tijdens de finale (het was mede door het fantastische healen van Rubcub dat het team zo lang overeind bleef staan) maar uiteindelijk mocht het niet baten en kon ABC zichzelf tot wereldkampioen kronen.

Overwatch

Geheel in de lijn der verwachtingen heeft Zuid-Korea de wereldtitel voor Overwatch geprolongeerd. In de finale werd Canada verslagen met 3-1, wat mede te danken was aan het sterke spel van Hwang “Flow3R” Yeon-oh, die er voor zorgde dat geen enkele support aan de kant van Canada overeind bleef staan. Het ging een stuk minder makkelijk dan vorig jaar tegen Rusland, maar opnieuw heeft Zuid-Korea bewezen dat voorlopig geen enkel landenteam aan hen kan tippen wanneer het gaat om Overwatch.


Starcraft

Ook in Starcraft bleken de Zuid-Koreanen de sterkste: Zerg-speler Lee "Rogue" Byung Ryul wist zijn bloedvorm aan het einde van het seizoen door te zetten door in de finale te winnen van Eo "soO" Yoon Su: 4-2.

Het meest opvallende van de serie was dat Rogue speelde op een manier zoals we niet van hem gewend zijn: Rogue staat bekend om zijn late-game maar wist de eerste drie overwinningen binnen te slepen door een hele agressieve early game waarbij zijn leger bestond uit zerglings en banelings. Pas in de laatste match waarin hij zichzelf tot kampioen kroonde speelde hij op een manier zoals we hem kennen met een sterke combo van brood lords, hydralisks en roaches. De corruptors van soO bleken hier niet tegen opgewassen. hiermee zet hij zijn reputatie als eeuwige tweede jammer genoeg door: het is al de elfde finale in een groot kampioenschap waarin hij niet wist te winnen.

Heroes of the Storm

Het houdt maar niet op met de Zuid-Koreanen, want ook in Heroes of the Storm wist het Zuid-Koreaanse MVP Black zich tot wereldkampioen te kronen. Zoals verwacht werd de eindstrijd beslist tussen MVP Black en het Zweedse Fnatic, waarbij MVP Black uiteindelijk aan het langste eind trok: 3-1. 

Het spel van MVP Black begon wat onwennig, maar in de tweede match op infernal shrines werd een klinkende overwinning behaald en vanaf dat moment ging MVP Black spelen zoals we van hen gewend zijn. Een belangrijke rol voor de winst van MVP Black is zeker weggelegd voor de coach: Do Jun "Noblesse" Chae wist MVP Black van een gefrustreerd team door het gebrek aan competitie om te toveren tot een ontzagwekkende machine.


Hearthstone

De Grimestreet Grifters hebben de Hearthstone inn-vitational gewonnen. In de finale werden de Chillblade Crusaders verslagen met 6-5. Het succes van de Grimestreet Grifters is vooral te danken aan Kranich: de wedstrijd was zo opgesteld dat elke spelers twee 'levens' hadden en wanneer ze twee keer een match verloren het veld moesten verlaten, en dus het team niet meer bij konden staan voor advies. De Grimestreet Grifters kwamen al snel op een 4-1 achterstand waardoor Kranhich het werk alleen moest opknappen, maar hij wist zichzelf knap terug te knokken.