Ferrari dreigt met vertrek uit Formule 1

Ferrari dreigt met een vertrek uit de Formule 1 als Liberty Media niet met betere plannen voor de sport op de proppen komt. Eerder deze week uitten Mercedes en Renault al hun zorgen over de nieuwe motoren die vanaf 2021 geïntroduceerd moeten gaan worden.

Ferrari is het enige team dat er al sinds het jaar 1950, toen de Formule 1 geïntroduceerd, werd bij is. De Italianen hebben sindsdien vele titels gewonnen, maar ook meermalen gedreigd de sport te verlaten. Ditmaal zijn ze het niet eens met de voorstellen die sporteigenaar Liberty Media gedaan heeft voor de toekomst van de Formule 1.

Het Amerikaanse bedrijf heeft een stem in de nieuwe motoren die vanaf 2021 geïntroduceerd zullen gaan worden, maar het wil ook een budgetlimiet invoeren. Dat laatste ziet Ferrari-baas Sergio Marchionne deels wel zitten. "Liberty heeft enkele goede voorstellen voor de sport, waaronder het terugdringen van de kosten om een team te runnen. Er zijn ook dingen waar we het niet mee eens zijn, zoals dat de aandrijflijn straks niet meer onderscheidend genoeg is."

Ferrari wil met de sport een andere richting op dan Liberty voor ogen heeft. "De sport gaat vanaf 2021 een andere kant op en dat kan Ferrari dwingen drastische besluiten te nemen. Liberty heeft er bij het ontwikkelen van hun visie mogelijk al rekening mee gehouden. Ons speciale status als merk en de unieke positie op de markt moeten behouden blijven en versterkt worden, anders kan Ferrari net zo goed niet meedoen."

De Italianen liggen net als de andere teams via de Concorde Agreements aan de Formule 1 vast tot en met eind 2020. Momenteel zijn er veel onderhandelingen gaande over hoe het nu verder moet met de sport. Voor Ferrari staat een ding in ieder geval voorop: meedoen moet lonen. "Eruit stappen zou tot in de eeuwigheid goed zijn voor de winst- en verliesrekening. We weten echter ook dat Formule 1 in ons gehele DNA zit. Als de Formule 1 echter zodanig verandert dat het niet meer lijkt op Formule 1 dan willen we niet meer meedoen. Ik wil niet meedoen aan een wereldwijde NASCAR."

Dinsdag wordt er verder vergaderd over de toekomst van de Formule 1 en een van de onderwerpen die zeker ter tafel zal komen is de verdeling van het geld. Liberty wil een meer gelijke verdeling van geld tussen alle teams, terwijl topteams als Ferrari en Mercedes net als nu een groot deel van de koek willen. Daarom dreigen de Italianen met het verlaten van de Formule 1 en kijken ze naar eigen zeggen naar alternatieven.

De zorgen van Mercedes en Renault liggen vooralsnog vooral op motorengebied. Hoewel de 1,6 liter V6-turbomotor blijft bestaan vrezen de merken hoge ontwikkelingskosten voor 2021 omdat de MGU-H er tussenuit wordt gehaald. Hierdoor moet het hele ontwerp van hun aandrijflijn op de schop en dat is prijzig, omdat de fabrikanten het best mogelijke product willen leveren.

Ferrari dreigt met vertrek uit Formule 1 (Foto: Pro Shots/Action Images)
Ferrari dreigt met vertrek uit Formule 1 (Foto: Pro Shots/Action Images)