Trump wil doodstraf voor dader aanslag

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de dader van de aanslag met een pick-up truck in New York van dinsdag de doodstraf verdient. Dat liet Trump donderdag via Twitter weten. Door de aanslag kwamen acht mensen om het leven.

Trump twitterde verder dat de 29-jarige Oezbeekse immigrant Sayfullo Saipov, die bij zijn arrestatie in zijn buik werd geschoten, verzocht had om een vlag van Islamitische Staat (IS) in zijn ziekenhuiskamer op te hangen.

In de tweet schreef Trump: "De terrorist was blij en vroeg om een IS-vlag in zijn ziekenhuiskamer op te hangen. Hij doodde acht mensen en verwondde er twaalf. Hij moet de doodstraf krijgen."

Sayfullo Saipov
Haatbaard Sayfullo Saipov

Saipov, werd woensdag aangeklaagd voor het plegen van de aanslag uit naam van de terroristische groep Islamitische Staat. Saipov verscheen voor de rechter in een rolstoel. Volgens NBC News zei hij in de rechtbank nagenoeg niets.

De terrorist verklaarde tegen de politie dat hij geïnspireerd was door video's van Islamitische Staat. Hij had Halloween gekozen voor de aanslag omdat hij meer mensen op straat verwachtte die dag. Hij was van plan geweest nog verder te rijden naar de Brooklyn Bridge om meer slachtoffers te maken.

De politie heeft inmiddels de verblijfplaats achterhaald van een tweede Oezbeekse man naar wie de Amerikaanse autoriteiten op zoek waren. De 32-jarige Mukhammadzoir Kadirov wordt volgens CNN verhoord door de politie, die een opsporingsbericht had verstuurd om achter zijn verblijfplaats te komen. Hij zou contact hebben gehad met de hoofdverdachte.

Anonieme bronnen binnen de veiligheidsdiensten melden dat Saipov contact heeft gehad met Kadirov en nog een andere man.

Trump wil doodstraf voor dader aanslag
Trump wil doodstraf voor dader aanslag (Foto: ANP)