Onderzoek naar geldschieter Brexit-campagne

De Britse verkiezingswaakhond is een onderzoek begonnen naar zakenman Arron Banks, die miljoenen heeft uitgeleend en gedoneerd aan de campagne om de EU te verlaten. De Electoral Commission wil weten of de ondernemer zich aan alle regels heeft gehouden.

De commissie wil onder meer boven water krijgen of Banks de echte bron was van leningen die aan hem werden toegeschreven. Ook donaties die zijn verstrekt door een aan hem verbonden organisatie worden tegen het licht gehouden. Daar moet uit blijken of het geld eigenlijk afkomstig was van een andere partij.

Banks stak volgens The Guardian naar verluidt een recordbedrag in de campagne Leave.EU, die ijverde voor een Brits vertrek uit de Europese Unie. De zakenman claimde 9 miljoen pond (ruim 10 miljoen euro) te hebben uitgetrokken om het 'leave'-kamp te steunen.

De ondernemer reageerde woest op het nieuws over het onderzoek. Hij noemde beschuldigingen dat de Russen de Brexit-campagne hebben gefinancierd "totale onzin". Banks sprak over een poging om de uitkomst van het referendum in diskrediet te brengen.

Onderzoek naar geldschieter Brexit-campagne
Onderzoek naar geldschieter Brexit-campagne (Foto: ANP)