Trump gaat tekeer tegen Clinton

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een tirade op Twitter geplaatst tegen zijn voormalige opponent Hillary Clinton. Dat deed hij tegen de achtergrond van berichtgeving dat er arrestaties aankomen in het Rusland-onderzoek tegen de Trumpcampagne.

De speciale aanklager Robert Mueller zou mogelijk maandag al arrestatiebevelen uitvaardigen tegen leden van Trumps verkiezingscampagneteam, meldt de BBC. Mueller werd aangesteld nadat Trump FBI-directeur James Comey had ontslagen. De beschuldiging van geheime contacten tussen de campagne en Rusland noemt Trump echter "nep" en een "heksenjacht".

Trump haakt vermoedelijk ook in op berichtgeving van de Washington Post dat de Clintoncampagne vorig jaar betaalde voor het zogeheten Steelerapport, een verzameling beschuldigingen van de Britse oudspion Christopher Steele. Dat liep uiteen van de aantijging dat Trump Russische prostituees inhuurde voor plasseks tot de beschuldiging dat de Russen de presidentsverkiezingen in Trumps voordeel wilden beïnvloeden. Enkel het laatste werd door Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigd.

Uranium
Zowel de betaling aan Steele als de verkoop van een deel van een Amerikaanse uraniummijn aan Rusland in 2010 - toen Clinton minister van Buitenlandse Zaken was - zullen nu door Republikeinse comité's worden onderzocht.

In zijn met veelvuldig hoofdlettergebruik gelardeerde tweets prijst Trump eenheid en boosheid binnen de Republikeinse partij over het uitblijven van federaal onderzoek tegen Clinton. Daarbij noemt hij ook de e-mails die Clinton van haar eigen server verwijderde, en suggereert dat voormalig FBI-baas Comey werd omgekocht om het onderzoek tegen Clinton te staken.

"De Democraten en Clinton zijn zo SCHULDIG als wat, en nu stromen de feiten binnen. DOE IETS!", aldus Trump. Daar voegt hij vervolgens het vermoeden aan toe dat het Rusland-onderzoek bedoeld is om zijn plannen voor belastingverlaging te frustreren.