'F1-steward Salo met dood bedreigd na straf Verstappen'

Formule 1-steward Mika Salo zegt met de dood bedreigd te zijn na het uitdelen van een straf aan Max Verstappen, afgelopen weekeinde na afloop van de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin.

De Nederlander ging in de laatste sector van de laatste ronde van de race voorbij aan Kimi Räikkönen en pakte zo plek drie, maar sneed tijdens de inhaalactie wel een bocht af door te ver naar binnen te gaan. Dat leverde Verstappen een tijdstraf van vijf seconden en dus de vierde in plaats van derde plaats op.

Volgens oud-coureur Salo begonnen de reacties uit Nederland nog vrij ludiek: op zijn Wikipedia-pagina werden bijvoorbeeld zijn beste resultaten uit de Formule 1 geschrapt. Vervolgens werd Salo, oud-Ferrari-coureur, beticht van vriendjespolitiek. "Als Fin zou ik Kimi voortrekken, volgens samenzweringstheorieën op internet", zegt Salo, die Räikkönen in Spa-Francorchamps overigens een stop-and-go-penalty gaf.

De Fin is de beroerdste niet en om zaken als het aanpassen van zijn Wikipedia-pagina kon hij wel lachen. Daarna werd het echter steeds agressiever: "Vanuit Nederland ben ik zelfs met de dood bedreigd. Zo'n vorm van intimidatie kunnen we niet tolereren en ik ben niet de enige steward die er last van heeft gehad", vertelt hij tegenover media in Finland.

Salo sprak na afloop van het hele gebeuren nog even met Jos Verstappen, met wie hij in 1997 samen bij Tyrrell reed in de Formule 1. Volgens Salo was Verstappen 'woest', maar kalmeerde hij tijdens het gesprek vrij snel. "Jos wist ook dat het gewoon een terechte straf was."