Van der Mark eerste Nederlander in MotoGP in 12 jaar

Na ruim twaalf jaar zal er eindelijk weer een Nederlander in de MotoGP rijden. Michael van der Mark zou eerder dit seizoen de geblesseerde Valentino Rossi vervangen, maar de Italiaan stapte in Aragon toch zelf op zijn Movistar Yamaha. Nu is er echter een nieuwe kans: Jonas Folger, de Duitse rookie van het Tech 3-team, is ziek en World Superbikes-coureur Van der Mark is door Yamaha aangewezen als vervanger.

Komend weekeinde zal de 25-jarige Van der Mark dus toch zijn debuut maken in de MotoGP en wel bij de Grand Prix van Maleisië. Voor de liefhebber betekent het dat de wekker vroeg gezet zal moeten worden: op vrijdagochtend, om 03.55 uur Nederlandse tijd, rollen de MotoGP-machines het circuit van Sepang op voor de eerste vrije training. De kwalificatie begint zaterdag om 08.10 uur, de race gaat zondag om 08.00 uur van start - alles zal zoals gewoonlijk live te zien zijn op Eurosport.

Tech 3-teambaas Hervé Poncharal heeft alle vertrouwen in een goed resultaat. "Aan de machine zal het sowieso niet liggen, Johann Zarco werd in Australië vierde, en aan Michael zal het ook niet liggen, want in de Superbikes heeft hij al laten zien een goede coureur te zijn. Hij is nog wat nerveus en opgewonden, want er komt wel wat druk op zijn schouders nu iedereen wil zien hoe goed hij is. Maar Michael moet gewoon genieten."

De laatste keer dat een Nederlander in de MotoGP in actie kwam was in 2005. Jurgen van den Goorbergh reed destijds de races in China en Frankrijk als vervanger van de geblesseerde Makoto Tamada. Vooral in China deed hij dat overigens prima: de Nederlandse regenspecialist, die daarvoor van 1997 tot en met 2002 in de klasse reed, startte als negentiende en reed de Honda in de regen naar een zesde plek.