Kabinet-Rutte III door koning beŽdigd

Vandaag was het dan eindelijk zo ver, na 225 dagen formeren: het kabinet stond op het bordes om gepresenteerd te worden aan het land. Rutte-III is beëdigd en gaat aan het werk.

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie telt 24 bewindslieden: zestien ministers en acht staatssecretarissen. De vijftien nieuwe ministers werden eerst beëdigd, daarna volgden de acht staatssecretarissen. Mark Rutte hoefde geen eed of verklaring af te leggen, aangezien hij al beëdigd was en in functie blijft.

De beëdiging werd live op tv uitgezonden. Dit gebeurde voor het eerst bij het vorige kabinet Rutte (toen nog met Koningin Beatrix), daarvoor vond het ritueel achter gesloten deuren plaats. Na de formaliteiten volgt de traditionele bordesscène, die sinds 1971 bestaat. De foto is gemaakt met de zestien ministers; de staatssecretarissen staan er niet op. Vanwege de verbouwing van Huis ten Bosch is de foto in Paleis Noordeinde gemaakt. Het was de eerste met Koning Willem-Alexander.

Later op de dag gaan de ministers en staatssecretarissen naar hun departementen voor de overdracht. Om 16.30 uur is er dan voor het eerst een ministerraad in de Trêveszaal in het ministerie van Algemene Zaken.

Een kort overzicht van alle bewindslieden van Rutte-III en hun achtergrond vindt u in dit bericht.

Met de inhuldiging van het nieuwe Kabinet eindigt de verslaggeving van FOK! over de campagne, de verkiezingen en de formatie. Janneke141 zwaait af.