Amerika laat weer vluchtelingen toe

De Verenigde Staten gaan weer vluchtelingen toelaten, maar er komen verscherpte toelatingseisen voor migranten uit elf landen. Dat blijkt uit een wet die de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag heeft uitgevaardigd.

Migranten uit elf niet nader genoemde landen krijgen voor een periode van negentig dagen te maken met strengere eisen. Ze zullen moeten aantonen dat ze geen bedreiging vormen en dat hun immigratie in het belang van de VS is, hebben autoriteiten laten weten. "Dit is in het belang van de veiligheid van het Amerikaanse volk", liet het ministerie van binnenlandse veiligheid weten.

Trump kondigde eerder verschillende inreisverboden af, waarbij vooral inwoners uit enkele door de regering Obama als risicovol bestempelde landen werden geweerd. Deze verboden werden veelal aangevochten bij federale rechtbanken.

De huidige veranderingen komen na het aflopen van een inreisverbod van 120 dagen op vrijwel alle vluchtelingen die Trump had uitgevaardigd. Die wet liep afgelopen dinsdag af, waarop Trump een hervatting van het Amerikaanse vluchtelingenprogramma heeft ingesteld, maar met extra eisen voor migranten uit elf landen.

De eisen voor gezinshereniging zijn eveneens aangescherpt. Vluchtelingen moeten van de regering zorgen voor meer gedetailleerde informatie van de familieleden, die tot tien jaar teruggaat.

Vluchtelingenorganisaties hebben kritiek geuit op de nieuwe regels, die leiden tot een vrijwel gehele ban voor vluchtelingen uit de elf landen. Volgens persbureau Reuters zou het gaan om Egypte, Irak, Iran, Libië, Mali, Noord-Korea, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan, Syrië en Jemen, maar dat wordt niet bevestigd door de autoriteiten.

VS laten weer vluchtelingen toe
VS laten weer vluchtelingen toe (Foto: ANP)