Toch geen aanpak woekerprijzen concertkaartjes

Er komen geen strengere regels voor de doorverkoop van tickets voor bijvoorbeeld concerten en sportwedstrijden. De Eerste Kamer heeft dinsdag een wetsvoorstel verworpen dat de doorverkoop van tickets voor exorbitante bedragen aan banden moest leggen.

De Tweede Kamer ging zeven jaar geleden wel akkoord met het plan van Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA). Zij wilden burgers de mogelijkheid bieden naar de rechter te stappen als de kosten voor een kaartje "onredelijk" waren. Doorverkoop zou niet worden verboden, maar zou voor maximaal 20 procent meer dan de originele prijs mogen.

Een van de bezwaren van de senatoren was de manier waarop met het voorstel woekerprijzen zouden worden aangepakt. Burgers zouden pas na de aanschaf van een ticket via een civiele procedure hun geld kunnen terugvorderen.

'Gemiste kans'

Maar, zo redeneert senator Jannette Beuving (PvdA), mensen met een kleine beurs - die juist moesten profiteren van de nieuwe regels - zullen de dure kaartjes überhaupt niet kunnen betalen. En een civielrechtelijke procedure aanspannen is voor hen ook financieel onhaalbaar. De nieuwe regels zouden voor hen dus geen soelaas bieden. Uit de hoek van het CDA klonk vergelijkbare kritiek.

Dat er een probleem is met dure secundaire verkoop constateert ook Beuving, maar de nu bedachte oplossing biedt volgens haar hiervoor geen oplossing.

Van Dijk spreekt van een "enorme gemiste kans". "De ergernis over dure tickets speelt al jaren", stelt de SP'er. "Met onze wet zouden notoire tickethandelaren een gevoelige klap krijgen. Het is triest dat de ticketmaffia nu ruim baan krijgt van de Eerste Kamer."

Toch geen aanpak woekerprijzen tickets
Toch geen aanpak woekerprijzen tickets (Foto: ANP)