NS geeft les aan buitenlandse collega's

De Zwitserse Spoorwegen SBB waren afgelopen woensdag te gast bij NS en Prorail om mee te kijken bij de tienminutentrein, de test van ProRail en NS waarbij elke tien minuten een Intercity rijdt tussen Amsterdam – Utrecht – Eindhoven. In Zwitserland rijden de treinen tussen de grote steden nu ieder halfuur. Er zijn plannen om in 2025 ieder kwartier een trein te rijden. Bijvoorbeeld tussen Basel en Bern.

In Nederland willen ze leren hoe zo’n frequentieverhoging in zijn werk gaat. Voor een tienminutentrein zijn in Zwitserland nog geen plannen, Naast de Zwitsers, zijn ook de Deense en Duitse Spoorwegen te gast om te zien hoe de tienminutentrein werkt.

Halfuurs- of kwartiersdienst
Niet alleen de Zwitsers willen leren hoe zo’n frequentieverhoging werkt. Deutsche Bahn rijdt nu als basis ieder uur een reguliere trein en op sommige trajecten twee of drie treinen per uur, naast de ICE voor lang afstanden. Vaak is dit niet in een vast ritme. Voor de regio tussen Dortmund en Keulen zijn plannen om na 2020 ieder kwartier een reguliere trein te rijden.

Voor een tienminutentrein, zoals in Nederland tussen Amsterdam – Utrecht – Eindhoven zijn nog geen plannen. De Deense DSB komt ook meekijken bij de tienminutentrein van ProRail en NS. In Denemarken rijden de Intercity’s ieder halfuur. Stoptreinen rond Kopenhagen rijden elke tienminuten. DSB focust in Denemarken niet op een verdere frequentieverhoging, maar wil vooral de reistijd verkorten.

Historie freqentieverhogingen in Nederland
Bij NS werd in de jaren ’70 een frequentieverhoging van 1 naar 2 treinen per uur doorgevoerd. Sinds de jaren ’90 rijden Intercity’s in Nederland elke kwartier. Vanaf 10 december rijdt de Intercity tussen Amsterdam – Utrecht – Eindhoven iedere tien minuten. De volgende lijn waar NS dit wil is Schiphol – Arnhem – Nijmegen, maar wanneer dat gerealiseerd kan worden is nog niet bekend.

NS geeft les aan buitenlandse collega's  (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
NS geeft les aan buitenlandse collega's (Foto: Nederlandse Spoorwegen)