Whiting rechtvaardigt straf voor Verstappen

Wedstrijdleider Charlie Whiting heeft verdedigd waarom Formule 1-coureur Max Verstappen gisteren in de Verenigde Staten als enige een straf van vijf seconden opgelegd heeft gekregen. Verstappen sneed af tijdens het inhalen van Kimi Räikkönen en had hier voordeel bij. De andere coureurs die buiten de baan gingen legden meer meters dan noodzakelijk af en daarom was daarvoor geen straf nodig.

Op het Circuit of the Americas reed Verstappen vanaf plek zestien een fraaie inhaalrace die hem in de slotronde achter de Ferrari van Räikkönen bracht. De Fin liet bij bocht zeventien aan de binnenkant net iets te ver de deur open staan, waarna Verstappen buiten de baan de Fin passeerde en de derde plek claimde. Nog voordat hij het podium op kon klimmen spraken de stewards de straf van vijf seconden uit, waardoor Räikkönen als derde geklasseerd werd, voor Verstappen.

Whiting legde tegenover Auto Motor und Sport de straf uit. "Langs het circuit bevindt zich zowel links als rechts een drie meter brede asfaltstrook. In bochten 17 en 18 bevindt zich aan de binnenkant een kerbstone van een meter breed en 25 centimeter hoog."

Verstappen sneed bocht zeventien af en kreeg hiervoor straf. Veel coureurs gingen tijdens de race in andere bochten regelmatig buiten de lijnen, maar maakten hierbij iets meer meters. Ook dit is niet toegestaan volgens de regels, omdat altijd een gedeelte van de auto zich op de baan moet bevinden. Daarom vinden veel volgers van de Formule 1 het vreemd dat alleen Verstappen bestraft is.

Volgens Whiting is echter ieder uitstapje van een coureur die naast de baan ging bekeken. "In alle andere gevallen waarbij een rijder de baan verliet, moest een langere weg worden afgelegd. Max nam een kortere weg en hij kwam met alle vier de wielen buiten de baan terecht."

Whiting rechtvaardigt straf voor Verstappen (Pro Shots / Action Images)
Whiting rechtvaardigt straf voor Verstappen (Pro Shots / Action Images)