Marquez deelt klap uit in MotoGP-kwalificatie, Bendsneyder valt tegen in Moto3

Marc Marquez heeft de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Australië in de MotoGP. Op het fraaie circuit van Phillip Island reed de Spanjaard zijn snelste rondje op zijn Honda in 1:28,386 minuten, 0,333 seconden sneller dan Maverick Viñales op diens Yamaha.

Johann Zarco kwam met zijn Tech 3 Yamaha tot de derde tijd, 0,358 seconden achter Marquez. De tweede startrij wordt gevormd door Andrea Iannone (Suzuki), Jack Miller (Honda) en de sterk rijdende Pol Espargaro (KTM). Ducati-coureur Andrea Doviziso, de grote concurrent van Marquez in de wereldtitelstrijd, kwam niet verder dan plek elf. Dat was nog wel beter dan zijn teamgenoot Jorge Lorenzo, want de Spanjaard vertrekt zondag als zestiende.

In de Moto3 viel Bo Bendsneyder ernstig tegen. Waar de Nederlander er op de vrijdagtrainingen nog erg goed bij zat, was dat zaterdag allerminst het geval. Hij kwam uiteindelijk slechts tot de negentiende tijd, 1,263 seconden achter polesitter Jorge Martin. Gabriel Rodrigo en WK-leider Joan Mir completeren de eerste rij.

De poleposition in de Moto2 werd een prooi voor Mattia Pasini. Hij bleef de verrassende Duitser Marcel Schrötter welgeteld acht duizendsten van een seconde voor, terwijl Miguel Oliveira op 0,122 seconden de derde plek pakte.

De liefhebber zal zondagochtend vroeg uit bed moeten. Om 04.00 uur begint de Moto3, om 05.20 uur gaat de Moto2 van start en vanaf 07.00 uur kunnen we genieten van de MotoGP.