Rutte: Alleen May kan brexit-patstelling doorbreken

De impasse waarin de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU zijn beland kan alleen worden doorbroken door de Britse regering, stelt premier Mark Rutte. "Dat is geheel aan Theresa May", zei hij voorafgaand aan een top van regeringsleiders in Brussel.

"Luister, we moeten meer duidelijkheid van jou krijgen", heeft Rutte haar in een telefoongesprek verteld. "De Britten zullen over de rekening van het vertrek nu echt duidelijkheid moeten geven, maar daar komen ze niet uit. Het liefst een bedrag, maar dat is misschien te veel gevraagd. Ze zal in ieder geval moeten komen met een voorstel over hoe je tot een bedrag wil komen, en daar komt ze niet mee."

De EU wil eerst "voldoende vooruitgang" over de eindnota, de burgerrechten en de kwestie Ierland en pas daarna over handel gaan praten. Rutte vindt dat een "heel goede" opstelling. Alleen als er duidelijkheid is over de financiën komt er volgens hem een slottekst die "iets meer naar de Britten leunt".

Harde brexit
May ging niet in op de geldkwestie. Zij staat in eigen land onder grote druk van voorstanders van een zogeheten harde brexit, waarbij de Britten niet alleen de EU, maar ook de gemeenschappelijke markt en de douane-unie verlaten.

Sommige Conservatieve parlementsleden vinden dat Groot-Brittannië de EU geen cent verschuldigd is, en willen dat May zonder overeenkomst van de onderhandelingstafel wegloopt.

'Alleen May kan patstelling brexit doorbreken'
Rutte: Alleen May kan brexit-patstelling doorbreken (Foto: ANP)