65-jarige Donald Duck nog niet met pensioen

De Donald Duck viert woensdagmiddag feest. Het is dan op de dag af 65 jaar geleden dat het 'vrolijke weekblad' voor het eerst in Nederland verscheen. Dat viert het tijdschrift met een speciaal jubileumnummer.

Nederlanders maakten in het najaar van 1952 kennis met het de Donald Duck, die ter promotie gratis werd verspreid met het damesmagazine Margriet. In de daaropvolgende decennia groeide het Disney-blad uit tot een begrip onder kinderen, maar ook bij de rijpere jeugd.

Hoewel de Donald Duck de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, heeft het kindertijdschrift nog altijd een oplage van ruim 218.000. Doordat de nummers binnen het gezin vaak van hand tot hand gaan, bereiken de verhalen uit Duckstad volgens het blad een kleine 2 miljoen lezers.

Herkenbaarheid
Deel van de succesformule is de herkenbaarheid van de stripfiguren; Donald Duck is altijd een pechvogel gebleven en zijn schatrijke oom Dagobert kwam nooit van zijn krenterigheid af. Ook in de komende vijf jaar zal aan hun lotgevallen niet veel veranderen, voorspelt hoofdredacteur Joan Lommen.

Wel is het weekblad in de loop der jaren voorzichtiger met stereotypen geworden. In de jaren vijftig kwamen Donald en Dagobert 'op avontuur' in Afrika nog kannibalen in strooien rokjes tegen, en indianenkrijger Hiawatha sprak lange tijd gebroken Nederlands.

Speciaal nummer
"Daar gaan we nu anders mee om", zegt Lommen. "65 jaar geleden had men er ook geen moeite mee als Donald op jacht ging en een schot hagel afvuurde op ganzen. Dat zou hij ook niet meer doen."

Hoewel Donald Duck een creatie van Disney is, zijn de verhalen in het tijdschrift niet afkomstig uit de Verenigde Staten. Het grootste deel verzint de redactie van het blad zelf, waarmee Nederland een van de grootste producenten van verhalen over de eigenwijze eend is.

De Donald Duck verkoopt het best onder abonnees. Zij krijgen van het jarige blad daarom een bedankje in de vorm van een speciaal nummer dat niet in de winkels te koop is.

65-jarige Donald Duck nog niet met pensioen
65-jarige Donald Duck nog niet met pensioen (Foto: BuzzE)