Nederlandse radar spoort raket op die 15000 km/u vliegt

De SMART-L van Thales is weer verbeterd vergeleken met 2 jaar geleden. Twee jaar geleden wist een zusterschip van Zr. Ms. De Ruyter een raket op te sporen die 7000KM/u vloog. Op 15 oktober wist de Zr. Ms. De Ruyter sneller een raket op te sporen die 15000KM/u vloog middels de verbeterde radar van Thales.

De informatie over de ballistische oefenraket werd doorgestuurd naar het NAVO-hoofdkwartier, die het doorstuurde naar een Amerikaans marineschip. Het Amerikaanse marineschip schoot er een Standard Missile 3 op af, en aan boord van de De Ruyter zagen ze vervolgens de icoontjes van de twee raketten naar elkaar toekruipen. De explosie van de twee raketten die op elkaar klapten vond fluisterstil plaats buiten de dampkring op 200KM hoogte.

De SMART-L van Thales kan raketten op een afstand van 1500KM detecteren en moet in 2019 op 4 luchtverdedigings- en commandofregatten zijn ingebouwd. De onderschepping hoorde bij Formidable Shield, een oefening voor de Schotse kust. Er deden 14 schepen, 10 vliegtuigen en ongeveer 3.300 militairen uit België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland mee.