Eerste prototypes van grensmuur VS gebouwd

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft vorige week beelden vrijgegeven waarop verschillende prototypes te zien zijn van de te bouwen grensmuur langs de Amerikaanse zuidgrens met Mexico.  De werkzaamheden zijn 26 september begonnen ten zuiden van San Diego (Californië).

Er zijn acht prototypes in aanbouw, variërend in hoogte van circa 5 tot 9 meter. Ze zijn ontworpen om illegale overstekers zoveel mogelijk af te schrikken. De totale kosten voor het bouwen van de prototypes worden geschat op 3,6 miljoen dollar. Vier van de prototypes zijn gemaakt van beton, de overige van diverse andere materialen. De bouwbedrijven hebben dertig dagen gekregen om de prototypes te voltooien. Daarna zal een keuze worden gemaakt.

De grensmuur is één van Trumps paradepaardjes. De financiering moet nog wel formeel worden goedgekeurd door de senaat. De totale kosten van de grensmuur worden door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid geschat op 21.6 miljard dollar. De democraten kwamen eerder met een schatting van 70 miljard dollar.