Dovizioso klopt Marquez na prachtig gevecht Grand Prix van Japan

Andrea Dovizioso heeft op een natte Twin Ring Motegi de Grand Prix van Japan in de MotoGP gewonnen. Het werd vooral in de slotfase een prachtige strijd tussen Marc Marquez en Dovizioso, de nummers één en twee in de strijd om de wereldtitel. 

Marquez pakte bij de start de leiding over van polesitter Johann Zarco, voor de zeer sterk vertrokken Jorge Lorenzo, Danilo Petrucci, Zarco, Aleix Espargaro, Andrea Iannone en Andrea Dovizioso. Lorenzo vertrok vanaf plek vijf, maar halverwege de eerste ronde verschalkte hij Marquez zelfs om de leiding te pakken, die hij een rondje later af moest staan aan Ducati-stalgenoot Petrucci. Ook de derde Ducati-rijder, Dovizioso, kwam naar voren en nam de vierde plek in beslag, even later zelfs kortstondig gevolgd door plek drie nadat ook hij Marquez inhaalde.

Petrucci sloeg al snel een fors gat naar Marquez, die de fabrieks-Ducati's van Dovizioso en Lorenzo opzij zette. Zarco beukte zich vervolgens ook langs Lorenzo, die forse problemen leek te hebben en terugviel tot achter de knap op plek zes rijdende Alex Rins. Niet veel later zakte Lorenzo terug tot de Yamaha's van Valentino Rossi en Maverick Viñales, die hem beiden passeerden - gelijk daarna nam Rossi echter een duik in het grind.

Na tien ronden had Petrucci nog altijd de leiding in handen, op korte afstand gevolgd door Marquez en Dovizioso. Ruim vijf seconden daarachter reden rookies Zarco en Rins, waarbij de Spanjaard aan het jagen was op zijn beste MotoGP-resultaat ooit. Halverwege de wedstrijd plaatste Marquez zijn eerste serieuze aanval op Petrucci en dat slaagde direct, waardoor de Spanjaard de leiding overnam. Dovizioso ging er gelijk achteraan, wetende dat hij Marquez met het oog op de wereldtitelstrijd niet weg mocht laten lopen en eigenlijk zelfs moest verslaan.

Zes ronden voor het einde was daar dan de aanval van Dovizioso, die zijn concurrent fraai passeerde. Zarco kreeg het ondertussen lastig en de Fransman werd gepasseerd door de Suzuki's van Rins en Iannone. Drie ronden later sloeg Marquez weer hard terug, maar Dovizioso liet zich niet pakken en nam de leiding terug, tot Marquez alsnog toesloeg.

Het gevecht ontwikkelde zich tot een fantastische strijd in de slotfase van de race, met als inzet niet alleen de zege, maar ook de kansen in de strijd om de wereldtitel. Marquez leek even het voordeel te hebben, maar in de laatste ronde sloeg Dovizioso enkele bochten voor het einde hard toe. De Spanjaard probeerde zijn Honda er in de laatste bocht nog voorbij te zetten, zonder succes. Dovizioso pakte zijn vijfde zege van het seizoen en bracht het gat in het WK terug naar elf punten, plek drie was voor Petrucci, voor de Suzuki's van Iannone en Rins en de Ducati van Lorenzo.