'Escape room' moet gemeentepolitiek verjongen

Er moeten meer twintigers en dertigers betrokken worden bij de gemeentepolitiek. Raadsleden vertegenwoordigen de inwoners van een gemeente. Daarom is het belangrijk dat de gemeenteraad een evenwichtige afspiegeling van de samenleving is. Het is echter een probleem om jonge kandidaat-raadsleden te vinden; gemiddeld zijn raadsleden 53 jaar oud. Het ministerie van Binnenlandse zaken wil daar verandering in brengen en schreef de Battle of Concepts uit.

Escape Room
Een jury koos het beste idee uit 96 inzendingen. Het winnende idee van Pim Meijer, dat Baas voor een Uur heet, krijgt 2.000 euro en wordt onder begeleiding van BZK verder uitgewerkt. Het idee is gebaseerd op het spelidee van de escape room. Men moet uit een raadszaal ontsnappen door opdrachten uit te voeren die over belangrijke maatschappelijke vraagstukken gaan waar raadsleden dagelijks mee te maken hebben. 

Het winnende idee is uit een top 5 gekozen. Ook de andere 4 ideeën ontvangen een geldprijs en wordt gekeken of deze ook ingezet kunnen worden om betrokkenheid van jongeren bij de gemeentepolitiek te bevorderen.

'Escape room' moet gemeentepolitiek verjongen (Foto: Rijksoverheid)
'Escape room' moet gemeentepolitiek verjongen (Foto: Rijksoverheid)