Tillerson: Trump certificeert Iran-akkoord niet

De Amerikaanse president Donald Trump kondigt vrijdag inderdaad aan dat hij het akkoord over het Iraanse kernprogramma niet zal certificeren. De minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bevestigde daarmee uitgelekte berichten van onder meer The New York Times.

Dat Trump het akkoord niet certificeert, betekent formeel dat hij aangeeft dat Iran zich in zijn ogen niet aan de afspraken houdt. Het Congres krijgt dan zestig dagen de tijd om te besluiten of weer sancties worden opgelegd. Die strafmaatregelen zijn bevroren vanwege de overeenkomst.

De stap van Trump betekent niet dat de VS zich terugtrekken uit het akkoord. "Wat we doen is het pad uitstippelen dat ons de beste uitgangspositie geeft om te proberen het akkoord te repareren", zei Tillerson. Lukt dat niet, dan kunnen de VS volgens de minister alsnog uit het akkoord stappen.

Volgens Trump pakt het akkoord beter uit voor Iran dan voor de Verenigde Staten. Hij wil dat het Congres een strakker Iran-beleid voert en Teheran vraagt om bredere toegang tot nucleaire complexen.

'Trump certificeert Iran-akkoord niet'
Tillerson: Trump certificeert Iran-akkoord niet (Foto: ANP)