Marchionne: "Ferrari moet kwaliteitscontrole verbeteren"

Het Formule 1-team Ferrari moet de kwaliteitscontrole van de onderdelen snel verbeteren, zo vindt Ferrari-baas Sergio Marchionne. Coureur Sebastian Vettel had na de drie Aziatische races in Singapore, Maleisië en Japan aan de leiding kunnen staan in het kampioenschap, maar in plaats daarvan staat de Duitser 59 punten achter op Lewis Hamilton.

Vettel nam in Singapore na de start te veel risico's en raakte betrokken bij een crash waardoor hij vanuit leidende positie uitviel. In Maleisië kon de Duitser door motorische problemen geen tijd neerzetten, maar finishte uiteindelijk als vierde. Teamgenoot Kimi Räikkönen kwam in Sepang door een motorisch probleem helemaal niet aan de start. Voor de wedstrijd in Japan begaf een bougie het bij de Ferrari van Vettel, waardoor de Duitser door een uitvalbeurt opnieuw veel punten weggooide.

De kapotte bougie kostte 59 euro en dat steek Marchionne, zo liet hij aan Class CNBC weten. "Het was een klein technisch ding dat ervoor zorgde dat een miljoenen kostende auto niet goed werkte. Wij moeten opnieuw de focus leggen op het controleren van de kwaliteit van de onderdelen die op de F1-bolides komen. Het is een probleem dat wij onvoldoende onderkend hebben, omdat het nooit belangrijk was. We hebben nu drie gevallen gezien waarin het behoorlijke invloed op de prestaties heeft gehad. Daarom moeten we er iets aan doen."

De Italiaan wil de handdoek echter nog niet gooien. "Zonder arrogant te zijn denk ik te kunnen zeggen dat de auto minstens zo goed, zo niet beter is dan de Mercedes. Ik ben ervan overtuigd dat als wij in de laatste drie races geen problemen hadden gehad het er heel anders had uitgezien. Het seizoen is nog niet voorbij."