Regering-Trump draait milieuplan terug

De regering-Trump heeft een begin gemaakt met het terugdraaien van het Clean Power Plan, twee jaar geleden door president Barack Obama gelanceerd om de uitstoot van kooldioxide in de VS voor 2030 drastisch te verminderen. De bedoeling was onder meer kolencentrales te sluiten en over te schakelen op wind- en zonne-energie.

Scott Pruitt, de baas van het nationaal milieuagentschap EPA, noemde in een toespraak voor mijnwerkers die maatregelen al duur en de verbetering van de volksgezondheid schromelijk overdreven. Obama voorspelde op termijn 3600 minder gevallen van voortijdig overlijden, 90.000 astma-aanvallen minder bij kinderen en daling van het ziekenhuisbezoek.

Pruitt leverde dinsdag een blauwdruk in voor de afschaffing van CPL. Dat proces kan maanden duren. De regering moet bovendien rekening houden met allerlei juridische procedures.

Tijdens de presidentscampagne liet de Republikeinse kandidaat Donald Trump al weten niet zo te geloven in klimaatverandering. Hij beloofde bovendien veel banen te creëren, onder meer in de kolen- en olie-industrie.

Regering-Trump draait milieuplan terug
Regering-Trump draait milieuplan terug (Foto: ANP)