Lubach scoort weer hit met hard NRA-filmpje

Het programma Zondag met Lubach heeft weer succes met een satirisch filmpje dat online veel kijkers trekt.

Een humoristische video waarin presentator Arjen Lubach en zijn team keihard uithalen naar de machtige Amerikaanse wapenlobbyclub NRA werd binnen 24 uur bijna 2 miljoen maal bekeken. Op filmpjessite YouTube was het filmpje maandagavond zelfs nummer 1 in de lijst met trending onderwerpen.

Het filmpje praat over het enorme aantal sterfgevallen in de VS als gevolg van schietpartijen alsof het een humanitaire ramp als gevolg van een ziekte. "24.000 gewonden, 11.000 doden - alleen dit jaar al. Elk jaar sterven veertig Amerikanen door een vreselijke epidemie: Nonsensical Rifle Addiction."

Oversteken

De 'ziekte' zorgt ervoor dat mensen opeens andere mensen gaan neerschieten. "Er is nog geen wetenschappelijke verklaring waarom de ziekte zich binnen de VS razendsnel verspreidt, maar niet de oceaan of de Canadese grens oversteekt", vertelt een dreigende voice-over.

Amerikaanse media ontdekten de satirische video in de loop van de maandag. "Dit is hoe de rest van de wereld ons Amerikaanse wapenprobleem ziet", stelt de populaire linkse website Vox.com. Eerder scoorde het VPRO-programma grote 'viral' hits met onder meer een filmpje waarin Nederland aan Donald Trump werd uitgelegd, en een fake spin-off van hitserie Game of Thrones.

Lubach scoort weer hit met hard NRA-filmpje
Lubach scoort weer hit met hard NRA-filmpje (Foto: BuzzE)