Zweden boort hoop Oranje de grond in

Mochten er nog Nederlandse voetbalfans een sprankje hoop hebben gehad dat Oranje het wereldkampioenschap van 2018 in Rusland zou bereiken dan is die nu vervlogen. Concurrent Zweden won vanavond namelijk met 8-0 van Luxemburg, waardoor het verschil in doelsaldo onoverbrugbaar lijkt te zijn geworden, ook al zou Nederland vanavond van Wit-Rusland en dinsdag van Zweden winnen.

In Groep A wist Zweden wat het moest doen tegen Luxemburg: winnen met grote cijfers. De Luxemburgers hadden in de vorige wedstrijd koploper Frankrijk in Parijs nog knap op 0-0 gehouden, maar vandaag had de ploeg weinig in de melk te brokkelen.

In Solna stond het al snel 1-0 voor Zweden toen Ola Toivonen na negen minuten gewillig tegen de grond ging en Andreas Granqvist dit buitenkansje benutte. Zweden ging direct op zoek naar de tweede treffer en vond deze na nog geen twintig mintuten spelen via Marcus Berg die zich goed vrijspeelde en door het midden scoorde.

Nadat Luxemburg en Toivonen kansen misten was het Berg die tien minuten voor rust opnieuw het net vond. Doelman Jonathan Joubert redde de eerste inzet van Berg, op aangeven van Toivonen nog, maar in de rebound was hij kansloos.

Na de pauze kreeg Luxemburg weer enkele goede mogelijkheden, maar nadat deze er niet in gingen werd de ploeg kanonnenvoer. Berg kon na fouten van de Luxemburgers zijn hattrick maken en na een uur spelen scoorde Mikael Lustig uit een vrije trap. Na hands van Chris Philipps benutte Granqvist zijn tweede strafschop. Hierna scoorden Berg en Toivonen, waardoor de teller op 8-0 kwam te staan.

Door deze grote zege heeft Zweden in Groep A zes punten meer dan Oranje en een doelsaldo dat veertien goals beter is dan de formatie van Dick Advocaat. Hierdoor kan alleen een dubbel mirakel het Nederlands elftal nog richting de play-offs voor het WK in Rusland brengen.