Protesten tegen Poetin in 80 Russische steden

In zo'n tachtig steden in Rusland gaan zaterdag naar verwachting aanhangers van oppositieleider Aleksej Navalni de straat op om te protesteren tegen president Vladimir Poetin en voor eerlijke verkiezingen. Poetin viert zaterdag zijn 65e verjaardag

Op de meeste plaatsen is geen toestemming gegeven voor de protesten onder de titel Voor Navalni. Waarnemers verwachten dat de demonstraties zullen uitdraaien op confrontaties met de politie.

Oppositieleider Navalni zal zelf niet bij de demonstraties zijn omdat hij vastzit. Hij werd afgelopen maandag veroordeeld tot twintig dagen cel vanwege het oproepen tot verboden demonstraties.

Update 17.48 uur
De demonstraties zijn zonder grote incidenten verlopen. In Moskou zijn geen arrestaties verricht. Er deden daar volgens de politie ongeveer zevenhonderd mensen mee aan de demonstratie. De organisatoren spraken van het dubbele aantal. Uit andere delen van het land komen berichten van in totaal 120 arrestaties.

Update 21.32 uur
De politie van Sint-Petersburg heeft zaterdagavond ingegrepen bij een grote betoging. Er zijn volgens media veel arrestaties verricht. De gemelde aantallen arrestanten lopen uiteen uiteen. De krant Novaja Gazeta sprak van meer dan honderd arrestaties.

Uit andere plaatsen inclusief de hoofdstad Moskou zijn voornamelijk kalme betogingen met nauwelijks aanhoudingen gemeld.

Poetin volgde aan het eind van 1999 Boris Jeltsin op als leider van Rusland. Hij is inmiddels in zijn derde ambtstermijn als president. Hij was van 2008 tot 2012 premier.

Protesten tegen Poetin in 80 Russische steden
Protesten tegen Poetin in 80 Russische steden (Foto: ANP)