'Sinterklaas overleden, graf gevonden'

De Turkse krant Hürriyet is met bijzonder slecht nieuws gekomen: archeologen uit Turkije hebben een begraafplaats gevonden waar Sint-Nicolaas wel eens begraven zou kunnen liggen. Als dat waar is en de goedheiligman inderdaad al vele eeuwen onder de Turkse grond ligt, kunnen we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid concluderen dat Sinterklaas helaas is overleden.

De archeologen zijn aan het werk in Demre, de hedendaagse naam van Myra, waar Sint-Nicolaas (270-343 na Christus) vrijwel zijn hele leven doorbracht. De heilige ging op jonge leeftijd op pelgrimstocht naar Egypte en Palestina, waarna hij bij terugkomst bisschop van Myra werd. Daar stond hij bekend als een bijzonder gul man, vooral richting kinderen en arme mensen. Dat leidde uiteindelijk, om een eeuwenlang verhaal kort te maken, tot zijn status als Sinterklaas en - in Engelstalige landen - Santa Claus.

De grond onder de Sint-Nicolaaskerk in Demre is met radars onderzocht en daar vond men een oude, nog volledig intacte tempel. Daarin bevindt zich een speciaal gedeelte, mogelijk met de tombe van Sint-Nicolaas. "We gaan nu ondergronds zoeken en misschien kunnen we dan het intacte lichaam van Sint-Nicolaas vinden", aldus onderzoeker Cemil Karabayram.

Een beetje jammer, voor de Turken althans, is dat men in Italië claimt dat Sint-Nicolaas daar in stukken ligt. Zeelui, dieven, piraten, vissers en/of mensen van de katholieke kerk (de verhalen verschillen nogal) zouden een goede duizend jaar geleden delen mee hebben genomen naar het Italiaanse Bari, waar een kerk voor Sinterklaas' halve lichaam ingericht werd. Kleine stukken liet men achter in Myra, waar de handelaars van Venetië de restanten meenamen om ook in hun stad een kerk op te kunnen richten met delen van Sint-Nicolaas, zoals dat met een heilige gaat.

De Turken zijn er echter van overtuigd dat de Italianen destijds om het verkeerde lichaam gevochten hebben en dat Sint-Nicolaas gewoon nog onder de Turkse grond ligt te rusten. "De ogen van de wereld zijn op ons gericht, na de opgravingen zullen we internationale discussies voeren", zegt Karabayram.