Schutter Vegas schoot 9 tot 11 minuten lang

De man die zondag een bloedbad aanrichtte in Las Vegas, heeft tussen negen en elf minuten lang heel snel achter elkaar schoten afgevuurd op de bezoekers van een festival in de stad. Dat heeft sheriff Joseph Lombardo van de politie in Las Vegas dinsdag gezegd.

De 64-jarige Stephen Paddock schoot vanuit een hotelkamer op de 32e verdieping. Door de schietpartij vonden uiteindelijk 59 mensen de dood. Meer dan 500 mensen raakten gewond. Paddock blijkt in en buiten de hotelkamer camera's te hebben opgehangen om in de gaten te houden of de politie er aan kwam. Hij plaatste één van die apparaten in een wagentje waarmee personeel eten naar kamers brengt.

Agenten hebben volgens Lombardo "honderden levens gered" door achter de schutter aan te gaan, in plaats van te wachten op een zwaarbewapend SWAT-team. "We hebben geleerd van Columbine, PULSE en andere grootschalige schietpartijen dat we ons moeten richten op het uitschakelen van de verdachte", zei de politieman volgens de krant Las Vegas Review-Journal.

Paddock pleegde uiteindelijk zelfmoord in zijn hotelkamer toen politie de kamer binnen viel, maar schoot daarvoor nog door de deur van de ruimte. Hij raakte daarbij volgens de sheriff een beveiliger, die gewond raakte.

Schutter Vegas schoot 9 minuten lang
Schutter Vegas schoot 9 minuten lang (Foto: ANP)