Reacties op vertrek Hennis: 'onvermijdelijk'

"Onvermijdelijk", "niet overtuigend" en "respect". Dat zijn de reacties van politici na het vertrek van Defensieminister Jeanine Hennis. Ze stapte op tijdens een Kamerdebat over het mortierongeval in Mali dat aan twee militairen het leven kostte en waarbij een derde zwaargewond raakte.

PVV-leider Geert Wilders noemt het vertrek onvermijdelijk. Ze heeft het enige juiste besluit genomen dat ze had kunnen nemen, zegt hij: "Haar verantwoordelijkheid nemen."

Ook het CDA noemt haar aftreden onvermijdelijk. "Ik denk dat de minister uiteindelijk de enige juiste conclusie heeft getrokken", zei Raymond Knops na afloop van het Kamerdebat. Vooral het feit dat de minister de OVV-conclusies over de medische capaciteit in Kidal ter discussie stelde, zinde Knops niet.

De ChristenUnie (CU), een van de vier partijen van het beoogde kabinet, zegt respect te hebben voor het besluit van minister Hennis om op te stappen. "Ik heb heel veel respect voor de manier waarop de minister zich heeft verdedigd en uiteindelijk haar consequenties heeft getrokken", aldus CU-fractieleider Gert-Jan Segers.

GroenLinks-leider Jesse Klaver vond de verdediging van minister Jeanine Hennis (Defensie) in het debat "niet overtuigend". Volgens Klaver nam Hennis wel de aanbevelingen maar niet de conclusies over van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. "Geen sterke verdediging", aldus Klaver. De GroenLinks-leider constateerde wel dat Hennis "haar verantwoordelijkheid heeft genomen" door af te treden.

SGP-leider Kees van der Staaij heeft "respect voor de koninklijke weg" waarop minister Jeanine Hennis van Defensie haar verantwoordelijkheid genomen heeft voor het mortierongeval in Mali. "De minister heeft eerst ten volle de verdediging ter hand genomen, maar daarna blijk gegeven dat dit onverteerbaar is en dat hier politieke gevolgen aan gegeven moesten worden", zei Van der Staaij.

Ze zag het zelf ook wel aankomen
Het was voor Jeanine Hennis vorige week donderdag al duidelijk dat het debat over het fatale mortierongeluk in Mali haar laatste zou zijn. Dat zei de minister van Defensie meteen na afloop van het debat. Daarin maakte zij niet alleen haar eigen aftreden bekend maar ook het opstappen van de hoogste militair van Defensie, generaal Tom Middendorp.

"Helaas heb ik door mijn eigen uitspraken veel te veel aandacht getrokken als het gaat om mijn positie'', aldus Hennis. Ze kreeg vorige week veel kritiek op haar uitspraak dat ze niet wilde 'aftreden, maar optreden'. Ze wil met haar aftreden laten zien dat zij politiek verantwoordelijk is en "dat dergelijke situaties nooit meer mogen gebeuren''.

Hennis weet nog niet wat ze hierna gaat doen. Ze werd genoemd voor een post in het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De vraag over haar toekomst is 'totaal niet relevant', zegt ze. "Ik heb helemaal nog niet nagedacht over een volgende stap, of dat nu hier is of elders."

Vertrek Hennis onvermijdelijk
Vertrek Hennis onvermijdelijk (Foto: ANP)