Premier CataloniŽ: uitslag referendum bindend

De uitslag van het referendum over onafhankelijkheid van Catalonië zondag is geldig en bindend. Dat zegt de Catalaanse premier Carles Puigdemont. Hij kondigde ook een speciale commissie aan die het Spaanse politiegeweld gaat onderzoeken. Op de dag van de stembusgang zijn bijna negenhonderd gewonden gevallen.

Puigdemont zei verder dat hij niet uit is op een "traumatische afscheiding" van Spanje, maar dat hij wel graag tot een nieuwe verstandhouding met Madrid wil komen.

De nationale regering en de hoogste rechter hadden het referendum verboden, maar ruim 2,2 miljoen Catalanen gingen toch naar de stembus. Duizenden Spaanse politieagenten waren ingezet om het stemmen te voorkomen en dat liep op veel plaatsen behoorlijk uit de hand. Met name agenten van de landelijke Guardia Civil waren ingezet om de stembusgang te frustreren.

Uiteindelijk stemde 90 procent voor onafhankelijkheid.

Verenigde Naties
VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra'ad al-Hussein heeft bij de Spaanse autoriteiten aangedrongen op een grondig, onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar alle geweld bij het referendum.

"Ik ben erg verontrust door het geweld", zegt de mensenrechtenchef. "Politieacties moeten te allen tijde proportioneel en noodzakelijk zijn."

Zeid pleit voor een oplossing via de weg van de dialoog met respect voor democratische waarden. Ook wil hij dat Spanje bezoek van mensenrechtenexperts van de VN-organisatie toestaat.

Europese Unie
De Spaanse regering moet verdere escalatie en het gebruik van geweld in het conflict met Catalonië vermijden. EU-president Donald Tusk heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy daartoe opgeroepen in een telefoongesprek.

Tusk, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, liet verder weten dat hij de "grondwettelijke argumenten" van Rajoy deelt. Die komen erop neer dat het referendum illegaal was, zoals ook de Spaanse rechter heeft geoordeeld, en dat Catalonië zich volgens de grondwet niet kan afsplitsen.

De Europese Commissie riep de partijen eerder op de dag op "heel snel" met elkaar in gesprek te gaan en zei erop te vertrouwen dat Rajoy dit "moeilijke proces kan managen."Voor de internationale bemiddeling die de Catalaanse premier Carles Puigdemont voorstelt lijkt nog weinig animo te zijn.

Premier Catalonië: uitslag referendum bindend
Premier Catalonië: uitslag referendum bindend (Foto: ANP)