Nazi's rellen in Zweden

In het Zweedse Gotenburg is een mars van nazi's volledig uit de hand gelopen. De zelfbenoemde 'verzetsbeweging' liet merken weinig op te hebben met Zweedse wetten en normen toen ze al bij de start van de demonstratie door een politiekordon probeerden te breken.

De plaatselijke kaalkopjesclub had het idee opgevat om uitgerekend op Yom Kippoer, een Joodse feestdag die in het teken van verzoening staat, een demo te houden. Om een maximaal provocerend effect te krijgen, leek het de Nordiska Motståndsrörelsen (NMR, de Noorse verzetsbeweging) wel aardig om de route langs een synagoge te laten lopen.

De openlijk nationaalsocialistische beweging staat bekend om haar antisemitisme. Reden voor de joodse gemeenschap om naar de rechter te stappen. Die ging mee met de gedachtegang van joden en verbood de uitgestippelde route.

De tocht die wel door mocht gaan kwam niet lekker op gang; leden van de NMR deden bij de start meteen een poging om door de politielinies te breken. Dit leidde tot diverse arrestaties, waarondervan die van de führer van de NMR. Tevens braken er gevechten uit tussen de nazi's, de politie en de immer aanwezige antifascisten. Enkele journalisten werden door nazi's in elkaar getimmerd. Van een fijne wandeling is het verder niet gekomen.