'Vermeende afperser babyvoeding is excentrieke eenling'

De vermeende Duitse supermarktafperser is een excentrieke eenling met psychische afwijkingen. Dat melden de Duitse autoriteiten, die zaterdagmiddag lieten weten in het huis van de 53-jarige verdachte de stof ethyleenglycol te hebben aangetroffen. Dat middel is ook gebruikt door de afperser.

De vrijdag aangehouden man wordt ervan verdacht supermarkten te hebben afgeperst door met gif in babyvoeding en ander voedsel te dreigen. De afperser zou in september ook daadwerkelijk babyvoeding hebben vergiftigd, wat tot grote beroering in Duitsland heeft geleid. De autoriteiten zeiden op een persconferentie in Konstanz dat de 53-jarige man de enige verdachte is in de zaak.

Hij is in beeld gekomen op basis van tips. De man zou in een Duitse supermarkt onder meer babyvoeding hebben vergiftigd en gedreigd hebben twintig soorten baby- en andere voeding te vergiftigen als er geen grote som geld aan hem betaald werd. Over het motief van de afperser is nog niets bekend. De man kan volgens het Openbaar Ministerie 5 tot 15 jaar achter de tralies verdwijnen.

De politie in Konstanz waarschuwde eerder dat de arrestatie van de vermoedelijke dader geen reden is om niet voorzichtig te zijn bij de aanschaf van levensmiddelen. Er zijn op dit moment volgens een politiewoordvoerder geen aanwijzingen dat er meer vergiftigde producten zijn dan die reeds zijn gevonden, maar consumenten moeten nog wel waakzaam blijven.

'Vermeende afperser is excentrieke eenling'
'Vermeende afperser babyvoeding is excentrieke eenling' (Foto: ANP)