Rutte gaat niet in op uitspraak Asscher over Hennis

Premier Mark Rutte wil nog niet ingaan op een opmerking van vicepremier Lodewijk Asscher over minister van Defensie Jeanine Hennis. Asscher vindt dat het kritische OVV-rapport over het fatale ongeval in Mali ernstig genoeg is om af te kunnen treden.

Rutte is vrijdag op een top van EU-leiders in Estland. Hij vindt dat hij voor een reactie in Den Haag moet zijn om er daar met mensen over te praten. Hij wil nu niet reageren "op basis van een internetbericht". Donderdag had hij gezegd nog altijd vertrouwen te hebben in zijn partijgenoot Hennis.

Hennis maakt dinsdag de balans op na een Kamerdebat over de kwestie. Twee Nederlandse militairen kwamen vorig jaar om bij het ongeluk in Mali en een derde raakte zwaargewond. De granaten waren niet veilig en de medische voorzieningen schoten tekort, aldus de onderzoeksraad.

Zijlstra
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is verbaasd over de uitspraak van Asscher. Volgens hem wist Asscher dat Hennis eerst het debat in de Tweede Kamer wil voeren, om pas daarna een beslissing te nemen. Het is "de nette manier" dat eerst het debat wordt afgewacht en dat alle feiten boven komen. Hij vindt het daarom "apart" dat Asscher de uitspraak heeft gedaan in zijn rol van vicepremier.

"Het gaat hier om overleden militairen en niet om politieke spelletjes", aldus Zijlstra.

Rutte gaat nog niet in op uitspraak Asscher
Rutte gaat niet in op uitspraak Asscher over Hennis (Foto: ANP)