'IS heeft woestijnleger in Libië'

De terroristen van Islamitische Staat (IS) hebben na de val van hun Libische bolwerk Sirte een woestijnleger in het leven geroepen. Dat bestaat volgens een hoge Libische aanklager uit minstens drie brigades met eigen commandanten.

"Dit leger is opgericht na de bevrijding van Sirte. Nu bevinden ze zich in de Libische woestijn", zei topfunctionaris Sadiq Al-Sour op een persconferentie in Tripoli. IS veroverde de kuststad in 2015. Libische milities verdreven de terreurorganisatie een jaar later weer.

De Verenigde Staten bestookten dit jaar zeker twee woestijnkampen van IS in Libië. Na de eerste bombardementen konden volgens Sour meerdere gewonde jihadisten worden opgepakt. Ook namen de autoriteiten "materialen" in beslag.

Sour vertelde ook dat een hoge IS-commandant is opgepakt die betrokken zou zijn geweest bij de onthoofding van 21 koptische christenen. IS bracht die Egyptenaren begin 2015 om het leven in Sirte. De gearresteerde terroristenleider zou informatie hebben verstrekt over de begraafplaats van de slachtoffers.

'IS tuigde woestijnleger op in Libië'
'IS heeft woestijnleger in Libië' (Foto: ANP)