De Clercq: "Van der Poel is onklopbaar, maar overmacht is saai"

Veldrijder Mathieu van der Poel is ongekend sterk aan het seizoen begonnen. De Nederlander won niet alleen de eerste twee wereldbekerwedstrijden, hij maakte in die wedstrijden in de VS ook nog eens het hele veld volkomen belachelijk: met ogenschijnlijk twee vingers in de neus was hij na een paar minuten aan de horizon vertrokken.

De Belgische oud-crosser Mario de Clercq, sportief baas bij het Marlux Napoleon Games van onder meer Kevin Pauwels, legt zich al bij de suprematie van de Nederlander neer. "Het is niet goed voor het veldrijden, die dominantie is saai, want er is helemaal niks aan te doen. Iedereen kan trainen wat hij wil, maar Van der Poel ontwikkelt op het rechte stuk zo veel meer snelheid. Daarnaast is hij technisch ook nog eens beter", aldus De Clercq.

De drievoudig wereldkampioen zegt geen idee te hebben waar men Van der Poel pijn kan doen, om aan het verslaan van de Nederlander nog maar niet te denken. "Misschien kan het als hij minder wordt wanneer de crossen in de modder eraan komen, maar ook dat betwijfel ik, want hij loopt óók heel snel naar boven. Ook al wens je hem dat niet toe, we moeten wachten op een kleine dip, misschien een griepje."

Dat lijkt overigens niet lullig bedoeld, maar is volgens de Belg de enige manier waarop Van der Poel verslagen kan worden. "Tegen zo'n talent is echt niks te doen. Als hij eens twintig procent minder goed is wint hij de wedstrijden puur op techniek nog. Het ziet er niet zo best uit, voor geen enkele sport is het goed als de winnaar al vooraf bekend is. Ik heb zo'n suprematie nog nooit gezien."

De Clercq vergelijkt het veldrijden met de Formule 1: "Van der Poel pakt de poleposition, rijdt weg bij de start en ze zien hem na de finish pas weer terug, tenzij hij materiaalpech heeft. Het is saai, het is demotiverend voor de rest, maar het is niet verrassend. Hij trekt de lijn van de beginners en junioren door naar de elite op een manier die ik in mijn hele leven nog nooit heb gezien."