Spierballenvertoon luchtmacht VS bij Korea

De Amerikaanse luchtmacht heeft zaterdag B-1B bommenwerpers en F-15C straaljagers door internationaal luchtruim boven wateren ten oosten van Noord-Korea laten vliegen. Het spierballenvertoon was volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie bedoeld om te laten zien over welk scala aan militaire middelen president Donald Trump kan beschikken om "iedere dreiging" het hoofd te bieden.

Volgens het Pentagon vlogen Amerikaanse bommenwerpers of jachtvliegtuigen deze eeuw nog niet zo ver ten noorden van de gedemilitariseerde zone voor de kust van Noord-Korea. Daarmee "onderstreepten ze hoe ernstig wij het roekeloze gedrag (van Noord-Korea) opvatten".

Noord-Korea voerde dit jaar een zesde atoomproef uit en tientallen testlanceringen van raketten. President Trump stelde Noord-Korea "totale vernietiging" in het vooruitzicht als hij gedwongen zou worden zijn land of Amerikaanse bondgenoten te verdedigen. Daarna maakten Trump en de Noord-Koreaanse leider elkaar uit voor "gek" en "geestelijk gestoord".

Spierballenvertoon luchtmacht VS bij Korea
Spierballenvertoon luchtmacht VS bij Korea (Foto: ANP)