Boze menigte belaagt hulpverleners in Myanmar

Honderden betogers hebben in Myanmar geprobeerd te verhinderen dat hulpgoederen konden worden afgeleverd. De boze boeddhisten dachten volgens de autoriteiten dat de hulp alleen was bedoeld voor Rohingya-moslims.

Medewerkers van het Rode Kruis waren woensdag bezig zo'n 50 ton hulpgoederen aan boord van een boot te laden in de stad Sittwe toen ze werden benaderd door de menigte. De omstanders wilden weten wat de hulpverleners aan het doen waren. Toen de situatie escaleerde, moesten zo'n tweehonderd agenten ingrijpen.

De betogers gooiden volgens meerdere bronnen met brandbommen en waren in sommige gevallen gewapend met stokken. Agenten schoten op hun beurt in de lucht om de menigte uiteen te drijven. Ze arresteerden zeker acht personen. Het Rode Kruis liet weten dat geen van de eigen medewerkers gewond raakte.

Met hulpverleners in buurland Bangladesh liep het donderdag minder goed af. Daar kwamen zeker negen mensen om het leven toen een truck met hulpgoederen voor gevluchte Rohingya in een greppel belandde, maakte de Rode Halvemaan bekend. De slachtoffers waren ingehuurde krachten die de spullen moesten verdelen.

Boze menigte belaagt hulpverleners in Myanmar
Boze menigte belaagt hulpverleners in Myanmar (Foto: ANP)