Trump dreigt met vernietiging Noord-Korea

President Donald Trump heeft dinsdag gewaarschuwd dat de VS genoodzaakt kunnen zijn Noord-Korea "compleet te vernietigen" als dat land niet inbindt. Trump omschreef de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un als een "raketman" op een "zelfmoordmissie".

De krachtige waarschuwing van Trump leidde tot rumoer in de zaal van de Algemene Vergadering van de VN. De Amerikaanse president riep in zijn toespraak op het regime in Pyongyang te isoleren tot het zijn "vijandige" gedrag staakt.

Noord-Korea zorgt internationaal geregeld voor ophef door nucleaire en rakettesten uit te voeren. Het regime in Pyongyang negeert daarbij resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Dat invloedrijke orgaan legde Noord-Korea herhaaldelijk sancties op.

Obama
Trump haalde in zijn toespraak ook uit naar het onder zijn voorganger Obama gesloten akkoord over het nucleaire programma van Iran. De president omschreef Iran als een "economisch uitgeputte schurkenstaat" die geweld exporteert en noemde de atoomovereenkomst uit 2015 "gênant" voor de VS.

Hij zinspeelde erop dat Washington mogelijk af wil van het akkoord. "Ik denk niet dat jullie hier het laatste over gehoord hebben", aldus Trump, die de overeenkomst met Teheran eerder al "een van de slechtste deals ooit"noemde.

Update 20.05 uur
De Verenigde Staten overwegen alle ballistische raketten die Noord-Korea afschiet neer te halen, ook als ze geen enkele bedreiging voor Amerika of zijn bondgenoten vormen. Dat meldde nieuwszender CNN dinsdag op basis van een bron binnen de Amerikaanse regering.

Circa zevenhonderd man Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen oefenen samen ten noorden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, bij Pocheon circa 30 kilometer van de grens met Noord-Korea. Dat land schoot afgelopen vrijdag weer een ballistische raket af in weerwil van een reeks internationale sancties en VN-resoluties die dat verbieden.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap berichtte dat de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis maandag in het Pentagon suggereerde dat de VS militair tegen Noord-Korea kunnen optreden zonder dat de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul gevaar loopt. Mattis zei niet wat voor militaire actie hij bedoelde.

Trump dreigt met vernietiging Noord-Korea
Trump dreigt met vernietiging Noord-Korea (Foto: ANP)