Rutte-III in Kamer is niet tegen verhoging eigen risico

Een voorstel van de oppositie om het eigen risico in de zorg volgend jaar in elk geval niet te verhogen, krijgt niet de steun van de Tweede Kamer. Onlangs kwam naar buiten dat het eigen risico volgend jaar van 385 naar 400 euro gaat. De zorgtoeslag zal dan ook met 130 euro stijgen. Beide maatregelen worden op Prinsjesdag bekendgemaakt.

De motie kreeg dinsdag bijval van 73 Kamerleden, 75 volksvertegenwoordigers stemden tegen. Alle tegenstemmen kwamen van de formerende partijen: VVD, CDA, ChristenUnie en D66 stemden allen tegen de motie. 

Opmerkelijk genoeg betekent dat niet dat alle partijen voorstander zijn van de verhoging - CDA en ChristenUnie beweren juist het ER te willen verlagen. De kwestie ligt echter nog op de formatietafel, en daarom werd de motie in de Tweede Kamer geblokkeerd.

De Kamer stemde ook tegen een motie van de PVV om het eigen risico helemaal af te schaffen. Hierbij waren de verhoudingen 65 voor en 83 tegen.

NIP-Test
Er was nog een tweede stemcuriosum in de Tweede Kamer vandaag. Er werd namelijk ook gesproken over het in de basisverzekering vergoeden van de NIP-Test, een test op afwijkingen van ongeboren kinderen. De 'liberalen' in het komende kabinet, VVD en D66, zijn altijd voorstander geweest van die vergoeding, maar stemden er nu toch tegen. Reden: hun christelijke coalitiegenoten CDA en CU zijn ertegen (omdat de test leidt tot een stijging van het aantal abortussen).

Kamer houdt verhoging eigen risico niet tegen
Kamer houdt verhoging eigen risico niet tegen (Foto: ANP)