Onvrede over EU-prijs Aung San Suu Kyi

In het Europees Parlement heerst onvrede over de Europese prijs voor de vrijheid van denken en meningsuiting die Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi uit Myanmar in 1990 kreeg toegekend. De huidige regeringsleider van het voormalig Birma liet zich deze week laatdunkend uit over aantijgingen dat het leger in het Aziatische land zich schuldig maakt aan etnische zuivering van de islamitische bevolkingsgroep Rohingya.

VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra'ad Al Hussein sprak maandag van een "klassiek voorbeeld van etnische zuivering". Suu Kyi noemde dat ,,nepnieuws".

Sajjad Karim, een Britse moslim van de conservatieve fractie van het parlement, wil dat haar de onderscheiding wordt afgenomen. Ook Guy Verhofstadt, leider van de liberale fractie, had om actie gevraagd. Voorzitter Antonio Tajani zei dat het lastig is om de Sacharovprijs terug te halen, maar beloofde zich verder in de zaak te verdiepen.

De 72-jarige Aung San Suu Kyi stond lange tijd onder huisarrest van de toenmalige autoriteiten en kon de prijs pas in 2013 in ontvangst nemen.

Onvrede over EU-prijs Aung San Suu Kyi
Onvrede over EU-prijs Aung San Suu Kyi (Foto: ANP)