Dolberg kijkt raar op: "Twee keer naar Den Haag?"

Waar het vorig seizoen zo gemakkelijk leek te gaan, willen de doelpunten dit seizoen maar niet vallen bij Kasper Dolberg. Met een saldo van nul is het nog even wachten op zijn eerste doelpunt. Dolberg heeft geen antwoord op de vraag wanneer we die goal nou van hem kunnen verwachten. "I don’t know."

En is Klaas Jan Huntelaar langzaam maar zeker zijn plek aan het inpikken? Opnieuw: "I don’t know." De Deen staat dit seizoen dus nog droog en lijkt daar aardig de pest in te hebben. "Ik wil de doelpunten echt wel maken, maar dat lukte helaas weer niet. Volgende keer beter", zei hij na de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle tegenover Goal.

Waar hij wel blij mee is, is dat de transferperiode inmiddels voorbij is. "Eindelijk geen geruchten meer. Dit is gewoon het team waarmee we het moeten doen, dat zorgt wel voor rust."

In die transferperiode werd Huntelaar gehaald, waardoor er nu ook andere systemen gespeeld kunnen worden. Dat gebeurde bijvoorbeeld al tegen FC Groningen, VVV Venlo en PEC Zwolle.  "Het systeem is wennen en nog best wel lastig in sommige situaties. Het is nieuw en we moeten 4-2- 4 vaker proberen dan een keer. Wanneer we via de zijkanten aanvallen en in de zestien van de tegenstander komen, kun je wel zien dat we daar heel gevaarlijk uit worden."

Na een goed kwartier tegen PEC Zwolle leek Ajax weer niet te kunnen overtuigen. "Ik weet niet of dat aan de opstelling ligt of waarom dat gebeurde, maar het klopt dat we voetballend minder werden. We speelden heel direct en verloren vaak het balbezit. Daardoor moesten we steeds achter de bal aan rennen en dat maakt het lastiger om te scoren."

 Na ruim een uur spelen verliet Dolberg samen met Neres het veld en bracht een invaller opnieuw leven in de brouwerij. "Met Justin Kluivert kregen we wat extra snelheid op de flank. Hij kreeg een penalty en gaf een assist, dus je kan absoluut zeggen dat hij een goede wedstrijd heeft gespeeld." Een speler die er niet in kwam, maar toch veel los maakte bij de Ajax-aanhang was Siem de Jong. "Ik hoorde het luide applaus voor hem toen hij ging warmlopen. Ik weet dat hij hier aanvoerder is geweest en dat hij veel belangrijke wedstrijden heeft gespeeld." "Hij is heel erg kalm en staat met beide benen op de grond, dus het is goed dat hij nu bij Ajax is", vervolgde hij. "Siem is ervaren, maar hij is er pas sinds een paar dagen bij dus ken ik hem nog niet zo goed."

Volgende week speelt Ajax wellicht twee uitwedstrijden in het stadion van ADO Den Haag. Scheveningen is de tegenstander van de Amsterdammers in de KNVB Beker en wilde meer plekken. De club kwam uit op het Kyocera Stadion. Ajax was het daar niet mee eens, ging in beroep en dus doet de KNVB later deze week nog uitspraak.

Wanneer Dolberg het verhaal aanhoort kijkt hij raar op. "Natuurlijk wil je dat je eigen fans er bij zijn, maar ik was hier eerlijk gezegd niet van op de hoogte." De jongeling verwerkt de info even en schakelt daarna snel om. "Je fans wil je hoe dan ook niet missen. Zeker niet die van ons, want zij zijn altijd te horen."