'Actief worden voor de PVV verandert je leven voorgoed'

De PVV van Geert Wilders wil bij de komende gemeenteraadsverkiezingen mee gaan doen in zestig gemeenten. Tot nu toe deed de partij slechts mee in Den Haag en Almere, maar er zijn grote uitbreidingsplannen. Voldoende geschikte kandidaten vinden kan een uitdaging worden: niet alleen moeten de idioten van de capabele bestuurders gescheiden worden, maar ook moeten de mensen er na het lezen van de NRC van zaterdag nog zin in hebben.

Voormalig Raads- en Statenleden worden na hun politieke carrière namelijk stelselmatig afgewezen bij het zoeken naar nieuw werk. Dat is althans wat 21 voormalig PVV'ers uitspreken in de NRC van gisteren. Van die 21 zitten er acht nog steeds zonder werk. Ook in het privéleven worden sommigen nog steeds achtervolgd door hun politieke voorkeur.

Zo was Antoine Jansen (50) bestuurder in Limburg, en liep daardoor later opdrachten mis toen hij als zzp-projectmanager aan de slag wilde: "We gaan het toch niet doen, omdat u een PVV-achtergrond heeft." Bart Brands, voormalig Statenlid in Zuid-Holland en freelance veiligheidsadviseur, heeft soortgelijke ervaringen. Nadat bijna alles voor een klus rond was, hoorde hij "De PVV? Oh, daar gaat mijn opdrachtgever iets van vinden". Overigens stapte Brands op na de 'Minder minder' uitspraken van Wilders.

Maar daarmee zijn de mensen die letterlijk op hun PVV-verleden zijn afgewezen, wel op. De overige 19 hebben ook de nodige afwijzingen verzameld, maar de reden blijft gissen. 

Ook buiten de carrièrejacht heeft werken voor Wilders' partij gevolgen: Olof Wullink, Gelders Statenlid, werd niet meer opgesteld in zijn golfteam. Volgens een bestuurder van de club had dat trouwens niets met zijn politieke voorkeur te maken, maar met zijn hoge handicap en het feit dat hij bijna nooit kwam trainen. 

Diverse ex-PVV'ers werden bedreigd, zoals de Friese Jelle Stienstra die mannen met bivakmutsen en ploertendoders voor zijn deur vond, en de Gelderse Marc van Kampen die met eieren werd bekogeld. Rondom de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 kwamen uit diverse windstreken berichten van bedreigingen. Van de 21 door NRC ondervraagde ex-PVV'ers geeft de helft aan nauwelijks negatieve reacties te hebben gehad.

Er is overigens nóg een gevaar voor toekomstige PVV-bestuurders, en dat is de partijleiding zelf. Veel van de geïnterviewden hebben aan den lijve ondervonden dat er erg weinig ruimte is om het níet eens te zijn met de partijlijn.

Meediscussiëren over deze vorm van discriminatie op de arbeidsmarkt? Dat kan op ons FOK!Forum.

Wilders: ongelooflijk allemaal (Foto: ANP)
Raads- of Statenlid voor de PVV: het verandert je leven voorgoed (Foto: ANP)