Commandant: schoten gehoord op Sint-Maarten

Op Sint-Maarten zijn schoten gelost, al is onduidelijk op wie. Maar de veiligheid is in principe onder controle, liet de commandant van het Korps Mariniers weten.

Op sommige locaties is het "grimmig", maar er hebben geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden, zei generaal-majoor Richard Oppelaar. Nederlandse militairen voeren op het door orkaan Irma zwaar getroffen eiland patrouilles uit. Op vitale delen zijn controleposten ingericht. In totaal zijn er ruim tweehonderd militairen op Sint-Maarten en dat worden er op korte termijn 350.

Gevraagd naar plunderingen zei de generaal dat de sfeer gespannen is. "De supermarkten zijn leeg, dus mensen zijn op zoek." De militairen proberen daarom zichtbaar aanwezig te zijn.

Infrastructuur vernietigd
De militairen treffen voorbereidingen voor de komst van de tropische storm José, aldus Oppelaar. Die wordt in de nacht van zaterdag op zondag op Sint-Maarten verwacht, iets later dan gedacht.

Het grote militaire transportvliegtuig dat onderweg is naar het getroffen gebied kan waarschijnlijk zaterdagochtend op Sint-Maarten landen, denkt Oppelaar. Zeker is dat nog niet, omdat de staat van het vliegveld dat wel moet toelaten.

De schade op Sint-Maarten is enorm, zei de generaal-majoor. Hij schat dat 70 procent van de infrastructuur is vernietigd.

Commandant: schoten gehoord op Sint-Maarten
Commandant: schoten gehoord op Sint-Maarten (Foto: ANP)