Sukkel in rechtbank wil niet getekend worden

In de rechtbank mag niet gefotografeerd worden. Alleen een rechtbanktekenaar mag de verdachten tekenen. Maar wat nu als de tekeningen zo waarheidsgetrouw zijn dat het precies foto's lijken? Die discussie werd woensdag aangezwengeld in de Rotterdamse rechtbank.

Advocaat Paul Verweijen vroeg bij de aanvang van de rechtszaak, waarin vijf sukkels terechtstonden voor rellen na afloop van een wedstrijd van Feyenoord, of de tekenaar uit de zaal mocht. Een van de sukkels, van wie zijn werkgever niet weet dat hij terechtstaat, had namelijk heel veel bezwaar om in beeld te komen.

"Eigenlijk is het een groot compliment voor tekenaar Petra Urban, haar tekeningen zijn namelijk te goed", aldus de advocaat, die overigens als zijn Twitter-foto een tekening van Urban gebruikt. De rechter was heel duidelijk in het besluit en verwees naar de persrichtlijn: de tekenaar mag blijven. "Persvrijheid is een groot goed. De rechtbank kan moeilijk bepalen dat er alleen slechte tekeningen gemaakt mogen worden."

Het was de verdachte uiteraard wel toegestaan om met zijn rug naar de tekenaar te gaan zitten, zei de rechter. De man zat daarna de hele zitting met zijn rug naar haar toe en hield de hand voor zijn gezicht.

'Een rechtbanktekening is geen foto'
'Een rechtbanktekening is geen foto' (Foto: ANP)