Aung San Suu Kyi waarschuwt voor nepnieuws

De leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft zich beklaagd over nepnieuws met betrekking op het geweld in de staat Rakhine. Ze waarschuwde in een verklaring voor "een enorme ijsberg aan misinformatie".

Suu Kyi verwees daarbij naar foto's die op Twitter werden gedeeld door de vicepremier van Turkije. Mehmet Simsek stelde aanvankelijk beelden te delen van de massamoord op Rohingya, maar erkende later een fout te hebben gemaakt. Het bleek te gaan om andere foto's.

Aung San Suu Kyi stelde volgens haar kantoor "dat het soort nepinformatie dat de vicepremier is opgedrongen slechts de punt is van een enorme ijsberg aan misinformatie". Die zou bedoeld zijn om "problemen tussen landen te creëren om de belangen van terroristen te bevorderen".

Onder vuur
De Myanmarese autoriteiten liggen internationaal onder vuur vanwege het geweld in Rakhine, waar sinds 25 augustus honderden doden zijn gevallen. Zo'n 125.000 Rohingya-moslims zijn recentelijk naar buurland Bangladesh gevlucht.

Suu Kyi, die is onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede, sprak in de verklaring overigens niet over die vluchtelingenstroom. Critici verwijten haar zich onvoldoende in te zetten voor de Rohingya, een religieuze minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar.

Aung San Suu Kyi waarschuwt voor nepnieuws
Aung San Suu Kyi waarschuwt voor nepnieuws (Foto: ANP)