Denemarken en Montenegro maken het Oranje nog moeilijker

De achtste en op twee na laatste speelronde in groep E van de Europese WK-kwalificatie heeft voor Nederland geen geweldige resultaten opgeleverd.

Oranje hoopt in groep A tweede te worden, maar zal dan wel vermoedelijk met de nummer twee van groep E uitmaken wie de 'slechtste' nummer twee van alle groepen is - of beter gezegd, wie de minste punten heeft. Dat land loopt dan namelijk de play-offs mis, aangezien de acht nummers twee met de meeste punten die mogen spelen.

In groep E ging Polen aan de leiding en dat is na maandagavond niet anders. Thuis werd door goals van Arkadiusz Milik, Kamil Glik en Robert Lewandowski met 3-0 gewonnen van zwakke broeder Kazakhstan, waardoor Polen op negentien punten komt.

Denemarken rekende na een snelle achterstand in Yerevan alsnog ruimschoots af met Armenië. Drie goals van Thomas Delaney en een prachtige vrije trap van Christian Eriksen hielpen de Denen naar de 1-4 zege, waarmee ze op zestien punten komen.

Montenegro had het nog het moeilijkst van de drie toplanden in de groep, maar een goal van Stefan Jovetic, een ruim kwartier voor tijd, bracht de Montenegrijnen alsnog de 1-0 zege tegen Roemenië. Ook zij komen daarmee op zestien punten.

Vooral Denemarken en Montenegro strijden dus om plek twee en als de punten tegen nummer laatst Kazakhstan weggenomen worden komen ze beiden op tien punten. Nederland staat in groep A op zeven punten, zonder die tegen Luxemburg, en kan met zeges tegen Zweden en Wit-Rusland - dat zelf ook nog onderaan kan eindigen - op maximaal dertien stuks komen.

Mocht Oranje er in slagen om de groep als tweede af te sluiten, dan zal men vooral moeten hopen dat Denemarken en Montenegro punten laten liggen. Die twee spelen in oktober eerst nog tegen elkaar, waar een gelijkspel uiterst welkom zou zijn. Daarna speelt Denemarken thuis tegen Roemenië en Montenegro uit tegen Polen.